Een WigWam

 

Je hebt nodig:
wigwamtent-patroon
Patroonpapier,
potlood & lineaal
-4 meter stof voor buitenkant
-4 meter stof voor binnenkant (=voering)
-14 stukjes keperband van 25 cm lang en 1 cm breed
-Naaimachine, garen & spelden
-5 stokken van 180 cm lang en 22 mm doorsnede
-10 schroefoogjes

Stap 1: Teken het patroon van de wigwam over op patroonpapier, vergroot het 10x. Teken langs alle kanten 1,5 cm naadtoeslag. Teken op de boven- en onderhoekpunten de naden recht omhoog en omlaag! Knip het patroon inclusief de naden uit.

Stap 2:
Neem het patroon over op de buitenstof en de binnenstof volgens het tekenvoorbeeld en knip uit. Deel 1 en 2 zijn de helften van de voorkant. Vouw hiervoor het patroon van boven naar beneden door midden, op 1,5 cm van het midden (voor de middennaad, zie de foto hierboven). Deel 3 t/m 6 zijn de zijpanden.

Stap 3:
Naai de panden aan elkaar, doe dit voor de buitenstof én voor de binnenstof. Voorpand: leg de twee helften van de voorkant met de goede kanten op elkaar en naai vanaf de bovenkant 51,5 cm dicht. Strijk de naad open en strijk de rest van de voornaad ook 1,5 cm naar binnen (dit wordt de deuropening). Zijpanden: naai aan weerszijde van het voorpand een zijpand. Begin op 1,5 cm van de bovenkant en stop op 1,5 cm van de onderkant (waar je op het patroon de naadtoeslag recht moest tekenen). Naai er aan allebei de kanten 1 keperbandje tussen (op 20 cm van de onderkant).

Naai de overige zijpanden aan de andere zijpanden vast, waarbij je ook 1,5 cm van de boven- en onderkant open laat. Je hebt nu een losse buitentent en binnentent. Vouw bij allebei de ‘tenten’ de bovenrand 1,5 cm naar binnen en naai rondom vast.
Stap 4: Maak de striklinten voor de bovenkant als volgt: Knip 5 stroken (binnen)stof van 50 x 8 cm. Strijk de stroken in de lengte dubbel en strijk vervolgens de buitenkanten naar de binnenvouw en klap dubbel. De stroken zijn nu 2 cm breed en bestaan uit 4 lagen stof. Vouw aan één van de uiteinden de stof 1 cm naar binnen. Naai de linten rondom vlak langs de kant.

 

Stap 5: We gaan de buiten- en binnentent nu aan elkaar naaien. Leg de buiten- en binnentent precies op elkaar met de goede kanten op elkaar. Naai de ondernaad, maar laat links en rechts van de zijnaden (op de hoekpunten) steeds 2 cm , dus in totaal 4 cm open (voor de stokken). Naai vlak voor en vlak na die openingen een keperbandje mee (die je tussen de stoffen schuift, zodat ze straks aan de buitenkant zitten). Keer het geheel nu met de goede kant naar buiten en leg de buitenkant en voering goed op elkaar.
We gaan de buitenkant en voering nu stevig aan elkaar naaien, waarbij we tunnels maken voor de stokken. Voorkant: de zijkant van de deurflappen is nog open. Leg deze goed op elkaar en leg aan allebei de kanten een keperbandje tussen de stof in de onderhoeken. Begin met naaien bovenaan de linker deurflap. Naai achtereenvolgens de zijkant van de deur, de onderrand, de zijkant op 2 cm van de naad, de bovenkant waar je eerst een striklint tussen steekt, de andere zijkant ook op 2 cm van de naad, de onderkant, de rechter deurflap en de bovenkant van de deuropening. Naai een paar keer op en neer boven de deuropening voor extra stevigheid.


Zijpanden: naai langs de zijkanten op 2 cm van de zijnaad en vlak langs de bovenkant en de onderkant. Aan elke bovenkant komt er een striklint tussen. Striklinten: naai een paar keer extra over de plaatsen waar de striklinten tussen de stof zitten voor de stevigheid. Applicatie: naai eventueel een applicatie boven de ingang, dit maakt het stiksel boven de deur nog steviger.
Stap 6: Steek de stokken door de tunnels. Draai de schroefoogjes in de stokken op 10 cm van de onderkant en 37 cm van de bovenkant. Strik de linten boven en onder stevig vast aan de oogjes en zet de wigwam nu rechtop. Zet de stokken uit elkaar, waardoor de wigwam vorm krijgt, en strik de bovenkant eventueel nog wat steviger vast.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s