Gehaakte baret.

Benodigdheden:
Ca. 2 bollen wol.
Haaknaald, dikte hangt af van je wol.
Satijnlint van 0,5 a 1 cm breed of ander lint.
Leuke knoop

Werkwijze:
1. Haak een ketting van ongeveer 4 losse. Bij erg dunne wol kunnen dit er wat meer zijn. Maak een cirkel door in de eerste lossen in te steken en hier een halve vaste te haken.
2. Teek met de haaknaald in het midden van je cirkel en haak net zoveel vaste totdat je helemaal rond bent geweest. Sluit ook deze cirkel weer met een halve vaste.
3. In de nu volgende toeren haak je steeds stokjes. Elke toer begint met 3 losse en vervolgens begin je in de 2e steek met het haken van stokjes. Sluit ook hier elke toer af met een halve vaste. Je gaat nu in elke toer meerderen. Het nummer van de toer bepaald in welke steek je gaat meerderen. Dit is namelijk steeds je huidige toer – 1. Dus in de tweede toer meerder je in elke steek. In de derde toer meerder je in de tweede steek. In de vierde toer in de derde steek enz. Ga nu net zo lang door met meerderen totdat je lapje ongeveer een doorsnede heeft van ongeveer 28 cm. Let op! Bij dikke wol zul je waarschijnlijk minder sterk hoeven te meerderen. Je ziet dit doordat de lap niet meer mooi rond en plat is, maar gaat plooien.
4. Wanneer je lap breed genoeg is ga je weer minderen. Afhankelijk van de dikte van je wol doe je dat om de 4 a 5 steken. In het voorbeeld is geminderd om de 5 steken. Je mindert net zoveel toeren totdat je op een doorsnee zit die ongeveer de helft is van je hoofdomtrek. Je kunt ook de omtrek van je lap meten als je het exact wilt weten.
5. Nu ga je als het ware recht naar beneden haken. Je haakt de steken zoals ze komen en meerdert of mindert niet meer. Je haakt nu 2 toeren met alleen maar vaste.
6. Vervolgens haak je een toer waarbij je steeds 5 losse haakt, dan 3 steken overslaat en in de vierde steek haak je een vaste. Zo krijg je als het ware een rechthoekig gat. Ga hiermee door tot aan het einde van de toer. Het kan zijn dat het niet helemaal goed uitkomt. Smokkel dan een beetje zodat het voor het oog in ieder geval egaal verdeeld is.
7. Haak dan nog 3 toeren met alleen maar vaste. Je baret is nu op een haar na klaar.
8. Rijg een bijpassend lint door de gaten en strik of knoop deze middenachter vast.

Toegestuurd door: Anneke

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s