Een vloerkleed vlechten.

Een dergelijk kleed doet eigenlijk meer denken aan een vrolijk gekleurde mat, die u overal neer kunt leggen, waar een kleurrijk toontje nodig is, bv. in een donker hoekje van een zolderkamertje of in het halletje.

image004

Het kleed of kleedje (dat hangt er natuurlijk vanaf hoe groot u het wilt hebben) kan van verschillende soorten materiaal gemaakt worden. Op de ene foto ziet u het kleed. gewerkt van repen katoen, het andere kleed is gemaakt van dikke smyrnawol. Voor het kleed van katoen moet u eerst verzamelen: allerlei gekleurde en/of bedrukte lapjes katoen; kleine lapjes, maar ook grotere, zodat u dezelfde kleur kunt laten herhalen. Als u een enorme sortering lapjes bij elkaar heeft, moet u hiervan repen knippen van 5 a 6 cm breed. lederen reep rolt u op tot ongeveer 1 cm breed en u stikt deze met garen in de kleur van de stof. U kunt beginnen te vlechten als u veel. heel veel meters van deze repen heeft. U ziet, dat het kleed opgebouwd is uit cirkels.

image001

U gaat gewoon vlechten, als een reep op is. zet u er een nieuwe aan vast en u gaat clan verder. De vlecht legt u in een cirkel tot deze een middellijn heeft van pl.m. 10 cm en met kleine steekjes naait u het vlechtwerk vast. Op deze wijze maakt u een aantal veelkleurige cirkels. Ook heeft u kleinere cirkels nodig met een middellijn van pl.m. 5 cm. Als u denkt, dat u genoeg cirkels heeft gemaakt, gaan we deze aan elkaar zetten. Eerst een rij groten, daarna zet u tussen 2 naast elkaar liggende grote cirkels steeds een kleine cirkel vast. Hieraan weer een rij groten, zodat de kleine cirkels telkens in het midden tussen 4 grote cirkels komen te liggen. Dit kunt u op de foto duidelijk zien. Hoeveel cirkels er gemaakt en aan elkaar gezet worden, hangt af van de grootte van het kleed, dat u in uw hoofd heeft. Nu gaat u enkele vlechten maken ter lengte van de omtrek van het kleed. U kunt dit doen als op de foto: eerst 2 effen gevlochten banden en dan 2 veelkleurige banden. Deze naait u rondom vast. Hieromheen maakt u nog een rand van cirkels, dit keer in 2 of 3 kleuren, die u laat herhalen. Tot slot vlecht u 2 a 3 banden ter lengte van de omtrek, die de rand van het kleed vormen. In de beschrijving hebben we het steeds over de repen van katoen, maar we zeiden u al, dat u ook smyrnawol kunt gebruiken. U neemt dan een dubbele draad, dus eigenlijk vlecht u met 6 draden. De verdere werkwijze blijft dan hetzelfde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s