Ovaal matje

FORMAAT:
100cm langen 70cm breed.
AFKORTINGEN:
st = steek(steken), nld = naald(en), tr = toer(en).
MATERIAAL:
Doublé four ecru 100% haakkatoen van Durable, ca 400 gram, 1 haaknld nr 4, diverse gedessineerde, felgekleurde katoenen lapjes (restjes) en/of band van ca 3 cm breed, een grote veiligheidsspeld.
STEEKGROOTTE:
20 st en 10 tr zonder doorgevlochten stof = 10×10 cm. 22 st en 81/2 tr met doorgevlochten stof = 10×10 cm.
ovaal-matje
HAAKWERK:
op een oneven aantal st + 6 keerlossen. 1e tr (heengaand): insteken in de 6e losse vanaf de naald en 1 stokje haken, * met 1 losse 1 st overslaan, 1 stokje in de volgende steek, vanaf * herhalen. 2e tr (teruggaand): 4 lossen om te keren, * 1 stokje op het volgende stokje, 1 losse, vanaf * herhalen. De tr eindigen met 1 stokje op de 3e keeriosse van de vorige tr. Herhaal steeds de 2e tr.

Werkbeschrijving
Begin te haken vanuit het midden. Voor een lengte (in het midden) van 40 cm een ketting van 79 + 6 keerlossen haken. Op deze ketting in grondpatroon haken. Aan het einde van de lossenketting in de 1 e tr afwisselend 5×1 stokje en 1 losse in de laatste steek haken = 5 groepjes. Dan terughaken aan de andere kant van de opzetketting en aan het eind in de 2e keeriosse weer 5 groepjes haken. Verder haken in grondpatroon. Daarbij aan weerszijden van de middelste 40 cm van de opzet steeds rechtuit haken en aan het begin en eind ervan de rondingen als volgt haken. In de eerstvolgende tr de 5 groepjes aan weerszijden van het rechte midden verdubbelen door op de stokjes steeds 1 stokje en 1 losse te haken en door om de losse steeds 1 stokje en 1 losse te haken. Na deze 2e tr hebt u dus aan weerszijden 9 groepjes. 3e tr: als de 2e tr haken = aan weerszijden 17 groepjes. 4e tr: in grondpatroon haken zonder meerderingen. 5e tr: elk 2e groepje verd ………….
Alles over de matten komen uit een oud gekregen plakboek.
Helaas gaat deze haaktekst niet verder. Maar een goede haakster komt er wel uit.
recht-hoekig-matje1
Knip de stof in repen van ca 3 cm breed en ca 105 cm lang (indien nodig enkele repen knippen en ze tot één reep van 105 cm lang aan elkaar naaien). Aan weerszijden van de repen langs de lange kanten ca een Vi cm naar de verkeerde kantomstrijken. Een grote veiligheidsspeld aan een korte kant van de reep prikken en de stof daarmee door het haakwerk vlechten. Daarbij afwisselend onder een stokje door en over een stokje heen vlechten. De volgende stofreep ten opzichte van de vorige versprongen doorvlechten, dus over een stokje heen waar de vorige er onder door gehaald is enzovoort. Aan weerszijden ca 7 cm stof laten uitsteken als franje. In de uiteinden een knoopje leggen om rafelen te voorkomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s