Papier-maché Kerstfiguren

kerstal4Papier-maché
Benodigde Materialen:
•Kranten en lijm voor papierpulp.
Papier-maché, ook wel papierpulp genoemd, is een eenvoudige en snelle methode om de mooiste kunstwerkjes te maken. Niet moeilijk, iedereen kan het en een groot gedeelte van het materiaal heb je toch al in huis. Zeker het belangrijkste materiaal, namelijk kranten. Het voordeel van papier-maché (i.v.t. bijvoorbeeld klei of plasticine) is dat het goedkoop is, snel klaar, makkelijk is te verwerken en goed hard wordt na droging.
Papier-maché maak je door oude kranten te versnipperen in een emmer behang plaksel.
Er worden in dit artikel voorbeelden, illustraties en beschrijvingen gegeven van:
•Mensfiguren (Maria, Jozef, Kindje Jezus, Wijzen uit het Oosten)
•Dierfiguren – De Os en de Ezel
•Kribbe of Kribbetje voor het kindje Jezus
Kerstbeeldjes
Benodigde Materialen Kerstbeeldjes
•Papier-maché.
•Acht vellen stevig papier (dun karton) in folioformaat
•Plasticlijm
•Plakkaatverf,
•Speld of prikkertje (saté stokje)
•Schaar of snijmesje, eventueel plakband

kerstal1
Kerstfiguren Mensfiguren Kerststal
Menselijke Kerstbeeldjes. De menselijke figuren, ook die van het kindje Jezus, hebben als basis een kokertje van papier, dat beneden en boven recht wordt afgesneden, zoals op de illustratie te zien is. Op het kokertje plaats je een bol van papier-maché (papierpulp) voor het hoofd van het beeldje. Met een speld of een prikkertje geef je de gezichtstrekken voorzichtig aan, terwijl de bol nog nat is. Smeer vervolgens laagjes papier-maché op het kartonnen lijfje onder het kopje. De armen en overige uitsteeksels ( reliëf) krijg je door de papierpulplaag op het kokertje te bewerken. Je kunt dit vrij makkelijk modelleren of ‘boetseren’ als je de aanwijzingen voor het maken van papier-maché goed hebt opgevolgd.

kerstal2
Dierlijke Kerstfiguren Os en Ezel
Dierenbeeldjes Os en Ezel. De figuurtjes van beide dieren, de os en de ezel, worden gevormd om een papierhuls, zoals op de illustratie te zien is. Dit papier vouw je tot een soort onregelmatige trapeziumvorm.
Op deze basisvorm breng je een laag papierpulp aan om de uitstekende delen (reliëf) van snuit, oren etc. van de beeldjes aan te brengen.

kerstal3
Kribbe Kindje Jezus
Het Kribbetje. De kribbe voor het kind heeft als basis een papieren doosje. Je kunt dit doosje zelf maken van papier, maar je kunt ook een bestaand doosje nemen van niet al te dik karton. Op het doosje strijk je de papierpulp (papier-maché) tot een laagje van 4 tot 5 millimeter dikte. Maak het oppervlak bewust een beetje onregelmatig, om het een ruwere indruk te geven en het vierkante van het doosje weg te krijgen.

kerstal4
Verven Afwerken Kerstbeeldjes
Plakkaatverf Kerstfiguren. Wanneer de beeldjes echt heel goed droog zijn, kunnen ze met plakkaatverf (gouache) geverfd worden. Het mag ook temperaverf of acrylverf zijn. Bij de verf meng je een beetje plaksel waardoor de beeldjes een glanzende kleur krijgen en ook steviger, duurzamer en vochtbestendiger worden.

kerstal5
Eenvoudige Kerststal Zelf maken
Eenvoudig Kerststalletje maken. Een kerststal (of in ieder geval een entourage die deze sfeer uitademt), kun je ook zelf snel en makkelijk maken van een bestaande grote kartonnen doos, waarvan je één kant of meerdere kanten uitsnijdt en eraf haalt. In de binnenkant van de doos kun je papier-maché aanbrengen op de ‘wanden’, daarna verven en een afdeklaagje aanbrengen, zodat het de sfeer van een stal krijgt. De buitenkant kun je met een oud restje behang, plakplastic, kaftpapier, kerstplaatjes uit tijdschriften of oud kerstpapier beplakken. Je kunt ook alleen een achtergrondje maken van twee of drie vlakken karton (een strook karton of stevig papier in tweeën of drieën gevouwen) en dit als decor (een soort scherm) achter de beeldjes zetten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s