Stoere baby gympen

babyschoentjes-1Deze trendy gympen zijn al bekend sinds 1908, vanwege hun eenvoud en sportieve uitstraling. Uniek, stoer en je kunt ze naar eigen smaak opfleuren door een frisse kleur te kiezen. Haak nu je eigen blitse sneakers!

Hoe maak je het?
Neem haaknaald nummer 3 en wit garen en vorm een opzet lus (foto 1) en haak een ketting van 12 losse, en keer om (foto 2)
1e toer: sla 1 losse, over en haak 6 halve vaste, 5 vaste, 3 vaste, in de opzet lus (foto 3 en 4)

foto-1-tot-4

En trek de opzetlus strak (foto 5). Haak nu verder door aan de andere kant met: 5 vaste, 6 halve vaste, en sluit de toer met een halve vaste, in de beginsteek van de toer = totaal 26 steken (foto 6). Keer niet om, maar haak rond vanaf nu.
2e toer: 2 losse, 1 vaste, in de halve vaste, waar mee gesloten is, 2 vaste, in de volgende steken 10 vaste, 2 vaste, in elk van de 3 volgende steken 10 vaste, 2 vaste, in de volgende steek sluit met een halve vaste, in de beginsteek van de toer = 32 steken (foto 7).
3e toer: 2 losse, 1 vaste, 2 vaste, in elk van de volgende 2 steken 8 vaste, 2 half stokje, 2 half stokje, in elk van de volgende 2 steken 2 vaste, 2 half stokje, in elk van de volgende 2 steek 2 half stokje, 8 vaste, 2 vaste, in elk van de volgende 2 steek sluit met een halve vaste, in de beginsteek = 40 steken (foto 8).

foto-5-tot-8

4e toer: 2 losse, 2 vaste, 2 vaste, in elk van de volgende 3 steken 12 vaste, 2 vaste, in elk van de volgende 3 steken 2 vaste, 2 vaste, in elk van de volgende 3 steken 12 vaste, 2 vaste, in elk van de volgende 3 steken sluit met een halve vaste, in de beginsteek = 52 steken (foto 9).
Breek het garen niet af; we gaan nu de zijkant van de zool maken (blijf rondhaken). Neem haaknaald nummer 2.25 en werk als volgt verder:
5e toer: 2 losse, haak 52 vaste, maar neem de steken niet op aan de voorkant (foto 10) maar aan de achterkant van de zool (foto 11) en sluit met een halve vaste, in de beginsteek (foto 12).
6e toer: 2 losse, haak 52 vaste, (steek op de normale manier in) = 52 steken (foto 12).

foto-9-tot-12

7e toer: 2 losse, haak 52 vaste, en steek hierbij in de achterste lus van de steken in zodat er een horizontale lijn ontstaat (foto 13) = 52 steken. Breek de draad af en stop hem in.

Zwarte bies: begin aan de achterkant en steek de haaknaald van de buiten- naar binnenkant (net boven de horizontale lijn en in de ruimte tussen twee steken in) en trek een lus van het zwarte garen naar buiten (foto 15). Steek nu weer de naald naar binnen (in de volgende ruimte), trek een volgende lus naar buiten en daarna door de lus op de haak = halve vaste (foto 16).

foto-13-tot-16

Ga zo door en werk helemaal rond. Knip de draad af, steek deze terug naar binnen en stop hem in (foto 17).

Teen: met haaknaald nummer 2.25. Hou vast met de neus van de schoen naar je toe, bepaal het midden van de schoen en markeer dat met een speld. Tel aan weerszijden 7 steken af en markeer na 7 steken met een speld (foto 18). Begin aan de rechterkant van het midden en neem de steken aan de achterkant op en haak 3 losse, en 1 stokje samen tot een cluster, haak 2 x 2 stokjes samen, haak 3 stokjes samen, haak 3 x 2 stokjes samen, 2 losse, en keer om (foto 19 en 20).

foto-17-tot-20

Haak 6 stokjes samen af (foto 21) knip het garen af en haal het door de laatste lus en stop het garen aan de achterkant in (foto 22)

Voorflap: met haaknaald nummer 2.25 en gekleurd garen: hou vast met de neus van de schoen naar je toe.
toer 1: neem op en haak 9 vasten (gelijkmatig verdeeld) aan de rechte bovenkant van de neus (van rechts naar links), eindig met 1 losse, en keer om = 9 steken (foto 23).
toer 2: wissen naar haaknaald nummer 3 en haak 2 vaste, in de eerste vaste, 8 vaste, 1 losse, en keer om = 10 steken.
toer 3: 2 vaste, in de eerste vaste, 9 vaste, 1.losse, en keer om = 11 steken.
toer 4: 10 vaste, 1 losse, en keer om = 11 steken.
toer 5: 10 vaste, 1 losse, en keer om = 11 steken.
toer 6: 2 vaste, in de eerste vaste, 10 vaste, 1 losse, en keer om = 12 steken.
toer 7: 2 vaste, in de eerste vaste, 11 vaste, 1 losse, en keer om = 13 steken.
toer 8: 12 vaste, keer om = 13 steken.
toer 9: sla 1 steek over, 2 vaste, 2 half stokje, 3 stokjes, 2 half stokje, 2 vaste, 1 halve vaste, = 13 steken (foto 24 en 25).

foto-21-tot-24

Knip het draad af en stop in.

Zijkant van de schoen: met haaknaald nummer 3 en gekleurd garen.
toer 1: pak de schoen vast met de zool naar beneden en de neus naar je toe. Markeer aan weerszijden de laatste 2 steken waar de neus is opgenomen van de zool (foto 26). Begin aan de linkerkant van de flap en neem die laatste steek op (foto 27) en haak 2 losse, ga verder richting hiel en neem op (aan de achterkant) en haak vasten tot aan de andere kant van de neus = 41 steken (foto 28).

foto-25-tot-28

Haak 1 losse, en keer om.
toer 2: haak 2 vaste, samen, haak verder met vasten tot middenachter en haak weer 2 vaste, samen, haak verder met vasten en haak de laatste 2 vaste, samen = 38 steken, 1 losse, en keer om.
toer 3: herhaal toer 2 = 35 steken, 1 losse, en keer om.
toer 4: herhaal toer 2 = 32 steken, 1 losse, en keer om.
toer 5 t/m toer 9: haak de eerste 2 vaste, samen, haak verder met vaste, en haak ook de laatste 2 vaste, samen, 1 losse, en keer om. Toer 9 heeft 22 steken (foto 29).
Knip het garen af en stop in.

Veters: markeer met 4 spelden de plaatsen waar de veters doorgeregen moeten worden (foto 30).
Haak met naald 2.25 en wit garen een ketting van 70 lossen en trek de lus van de ketting van binnen naar buiten door het onderste gaatje in de schoen (foto 31).
Haak een ketting van 7 lossen (foto 32).

foto-29-tot-32

Haal de lus van de ketting van binnen naar buiten door het onderste gaatje aan de andere kant van de schoen (foto 33).
Haak een ketting van 70 lossen, knip de draad af en trek de draad door de lus (foto 34).
Rijg de schoen verder in en rijg bovenaan de veters ook door de flap heen (foto 35).

foto-33-tot-35

Rond embleem met ster: maak met wit garen een opzetlus en haak (met haaknaald nummer 3): 2 losse, 9 half stokje, in de opzetlus (foto 36). Trek de lus dicht en sluit de toer met een halve vaste, in de 2e beginlosse (foto 37).

Volgende toer: maak 10 halve vaste, en knip de draad af en stop deze in (foto 38).

foto-36-tot-39

Plaats het embleem op de zijkant van de schoen en door met zwart garen de ster op het embleem te borduren bevestig je gelijk het embleem aan de schoen vast (foto 39). Werk de draden aan de binnenkant af.

32 Reacties op “Stoere baby gympen

  1. Wat een leuke gympen, ga ze zeker maken.
    Nelleke

  2. moeilijk beschreven voor iemand die probeert te haken.
    Alleen voor gevorderden.

  3. Erg leuk ik zeg proberen is leren
    Als beginnende haakster ga ik het zeker gewoon doen en maar hopen dat het me lukt Bedankt voor de uitleg en duidelijke foto’s

  4. Goede middag
    Mijn vrouw probeerd deze gympen te maken maar de vraag is,kunnen wij dit patroon ook downloaden
    Bvhd Albert Pol

    • Beste Meneer,
      Wat aardig dat u dat vraagt. Weinig mensen doen dat.
      Dit waardeer ik zeer.
      Ja hoor, u mag het patroon downloaden.

  5. Voor het goede doel zouden we dit patroon graag willen gebruiken in een handwerkmagazine voor onze vrijwilligers, die haken en vervolgens de producten verkopen. Mag dit patroon verspreid worden? wellicht vind je het leuk om met ons mee te denken?

  6. Heb ze na heel veel keer uithalen en opnieuw beginnen toch klaar. , wist niet eens wat een vaste of halve vaste was maar alles kun je vinden op you tube. Nu ik ze klaar heb kan ik het volgende paar zonder beschrijving doen en m’n eigen fantasie laten werken, bedankt voor het patroon!

  7. Heb ze na heel veel keer uithalen en opnieuw beginnen toch klaar. , wist niet eens wat een vaste of halve vaste was maar alles kun je vinden op you tube. Inmiddels het 2e paar klaar zonder patroon.

  8. goeiemorgen heb gisteren 1 schoentje afgehaakt zijn echt super schattig wel was het witte neusje even moeilijk maar ben er uit gekomen

  9. Leuke gympies al eerder gemaakt,maar niet opgeslagen. Weer gevonden.
    Dank je wel voor het patroon.
    Groeten Nell.

  10. Hallo, Heel erg leuk maar ik snap niets van de neus, 3 lossen en een stokje tot een cluster?????? Hoe dan?

  11. Super leuk. Maar helaas. Snap helaas het patroon niet , toer 2, aan het begin staat er : in de volgende steek 10 vaste , dat kan toch niet kloppen? 10 steken in 1 vaste? Wie kan mij helpen? Ik wil ze graag maken.

  12. Hallo.
    Ik heb een vraagje misschien wel een erg domme maar zit er ook verscil in een linker en een rechter schoen.
    Zoja hoe doe ik dat.

  13. Jammer, niet duidelijk omschreven.

  14. Mooi, duidelijk patroon! Super bedankt!

  15. Goedemorgen, hoe kan ik ze een maatje groter haken?? Ze zijn zo ontzettend leuk, maar deze maat word alweer te klein! Bij voorbaat heel hartelijk bedankt!!

  16. Pff het leek gemakkelijk maar ik zit nog maar aan toer 2 en begrijp het al niet meer “2e toer: 2 losse, 1 vaste, in de halve vaste, waar mee gesloten is, 2 vaste, in de volgende steek 10 vaste, 2 vaste, in elk van de 3 volgende steek 10 vaste, 2 vaste, in de volgende steek sluit met een halve vaste, in de beginsteek van de toer = 32 steken (foto 7).
    3e toer: 2 losse, 1 vaste, 2 vaste, in elk van de volgende 2 steek 8 vaste, 2 half stokje, 2 half stokje, in elk van de volgende 2 steek 2 vaste, 2 half stokje, in elk van de volgende 2 steek 2 half stokje, 8 vaste, 2 vaste, in elk van de volgende 2 steek sluit met een halve vaste, in de beginsteek = 40 steken (foto 8).

  17. Stokjes tot een cluster haken hoe gaat dat

  18. Goedemorgen, welke maat worden deze schoentjes?

    • Geen idee, ik vond het patroon op een Engelse site. En heb het vertaald naar het Nederlands. Omdat ik ze zo stoer vind.
      Maar ik heb ze nog nooit zelf gemaakt.

  19. Is een prima patroon heb er al 1 gemaakt super leuk dank je wel

Plaats een reactie